De Volkskrant logo Auteur

Vrouwelijke journalisten zijn mikpunt van seksistische intimidatie en bedreiging op internet. Twee op de drie vrouwen hebben last van onlinebedreigingen, berichten als:
‘Met haar armen op haar rug gebonden en een stevig stuk grijze tape over haar mond geplakt zou ik haar zeker doen!’ Of deze: ‘Ik zou zaad in haar gezicht spuiten. Eventueel anaal erin raggen.’ Sorry, nog eentje: ‘Ik zou mijn harde klaargekomen lul weleens aan haar neus willen afkloppen.’

Deze en nog veel meer vergelijkbare berichten verschenen afgelopen weekend op Geenstijl. Ze waren gericht tegen een journaliste van de Volkskrant. De site plaatste haar foto online met daarbij de zin: ‘Zou u haar doen? Graag alleen antwoorden met seksistische complimentjes’. De vraag bleek honderden reaguurders uit te nodigen tot het delen van verkrachtingsfantasieën en beledigingen. Meer lezen

logo DeWereldMorgen.be Nous sommes pas des hashtags

Auteur Barbara Deruytter

Wat gebeurt er wanneer je door collega’s wordt gevraagd mee te doen aan een actie die vredevol, sympathiek en populair is maar die ook onmiddellijk een onbehaaglijk gevoel geeft? Wat eist een sociale-media-format van solidariteit? Kun je eigenlijk welopgevoed je niet scharen achter slachtoffers door een weigering te delen in een #jesuischarlie-moment? Moet je daarvoor de guts hebben van Charlie Hebdo zelf?
Meer lezen