Dankzij de vele festivalselecties en prijzen klinkt de titel van Sahim Omar Kalifa’s kortfilm Baghdad Messi ondertussen bekend in de oren. Maar nu deze Vlaams-Koerdische kortfilm in de runningis geweest voor een Oscar, reageren velen toch nog steeds verrast: ‘Bestaat er zoiets als Vlaams-Koerdische cinema?’

recto-verso

Johannes De Breuker

De laatste jaren maken steeds meer Vlaams-Koerdische cineasten opgang in het festivalcircuit. Zo vallen niet alleen Sahim Omar Kalifa maar ook Bülent Özturk (Houses With Small Windows) en Bavi Yassin (De Verloren Stem) regelmatig in de prijzen met hun kortfilms. Allemaal zijn het uitgeweken cineasten die – vaak onder invloed van de Turks-Koerdisch regisseur Yilmaz Güney – persoonlijke films maken over een wereld die achter hen ligt, maar hen toch erg nabij blijft. Samen bespelen hun oeuvres de complexe wisselwerking tussen individuele en nationale identiteit.

Ook Kalifa’s meest gelauwerde kortfilm Baghdad Messi doet dit, door de jonge Hamoudi op te voeren. Ondanks zijn oorlogshandicap – hij heeft maar één been – is Hamoudi verzot op voetbal én Lionel Messi in het bijzonder. Wanneer aan de vooravond van de Champions League-finale tussen FC Barcelona en Manchester United het televisietoestel van z’n vader er de brui aan geeft, stort zijn wereld in. Dit is immers het enige toestel in het dorp en Hamoudi gebruikte het om bij zijn leeftijdsgenootjes op een goed blaadje te komen. Voor een eenbenige jongen die op het voetbalveld steeds als laatste gekozen wordt, is dat een hele opgave. Dat beseft ook zijn vader, die belooft de televisie voor de grote wedstrijd in Bagdad te laten herstellen. Meer lezen