VTM logo De rechtbank van Brugge heeft een man die onder invloed van drugs met de auto reed vrijgesproken door een blunder van de politie. De politie had wel een positieve speekseltest van de man, maar verwisselde het bloedstaal met dat van iemand anders.
Meer lezen

 

DeWereldMorgen.be Lachen! U wordt gefilmd! Over (on)zin van camerabewaking

Auteur Thomas Decreus

De tweede generatie camera’s zijn ‘intelligente camera’s’. Het gaat om systemen die bepaald deviant gedrag op basis van bewegingspatronen kunnen herkennen. Vechtpartijen, vandalisme of opstootjes worden automatisch door camera’s herkend en geseind.

Wat ook een mogelijkheid wordt: het verbinden van camerasystemen met sociale netwerken. De camera identificeert gezichten en koppelt die meteen aan het sociale netwerk van de gefilmde. Wie “foute vriendjes” heeft, wordt meteen verdacht. Bijzonder effectief natuurlijk bij hooliganisme, betogingen of rellen.

Wie zich vandaag dus zorgen maakt over de komst van een surveillance state en het schenden van de privacy, zet zich beter schrap. The worst is yet to come. Meer lezen

RELEVANTIE

Verbieden om politieagenten te filmen? Dat is de terugkeer van de censuur, verpakt als veiligheid’