Profielfoto van Jozefien Daelemans

De manier waarop we met elkaar praten is de laatste jaren ontzettend veranderd. En dat heeft niet alleen technische en praktische gevolgen, maar ook culturele. De luidste roepers bepalen vandaag de toon van het gesprek. We zijn geëvolueerd naar een cultuur waarin online schelden het nieuwe normaal is. Verontwaardiging is de munteenheid waarmee gouden zaken worden gedaan. Hoe meer boosheid in een online krantenkop, hoe meer likes, shares en vooral commentaren. Meer lezen

Heksenjagenlogo blog uit de community

AUTEUR Jeroen Verhelst

De term heksenjacht werd de voorbije dagen weer veelvuldig gebruikt, in een actuele context weliswaar. Aan de ene kant was er de kritiek op de media, omdat zij onzorgvuldig zouden omgesprongen zijn met de klacht tegen Steve Stevaert. Het vermoeden van onschuld zou opgeofferd zijn voor de door verkoopcijfers opgedreven sensatiezucht van de redacties. Eenzelfde golf van verontwaardiging, maar vanuit een ander ‘kamp, kwam er naar aanleiding van het bericht dat enkele ouders in beroep gingen gaan tegen de beslissing van de raadkamer om Juf Magalie niet te vervolgen door gebrek aan bewijs. Daar waar de verontwaardiging bij de ene vooral vanuit linkse hoek kwam, was het bij de ander vooral een sentiment uit rechts hoek. Meer lezen