DeRedactie-logo.png Opinie Pol Deltour

Op de dag dat België een pluim krijgt voor zijn persvrijheid organiseert het parket een reeks huiszoekingen op zoek naar perslekken. De persbond waarschuwt voor deze tendens: Willen we dat alleen woordvoerders en persconferenties nog bepalen wat in het nieuws komt? Meer lezen

logo blog uit de community

De Standaard versus Naomi Klein

AUTEUR Robrecht Vanderbeeken

Onze kranten beweren neutraal te zijn. Wie van mening is dat ze nadrukkelijk een rechts denken inmasseren, zou aan een complottheorie lijden. Maar de wijze waarop het kritische verhaal van de Canadese filosofe Naomi Klein bijvoorbeeld in De Standaard systematisch afgeknepen wordt, spreekt nochtans boekdelen. Een terugblik.

Repressieve tolerantie

In westerse landen is er minder censuur dan in een dictatuur, want er is hier toch vrije meningsuiting? Het is ten dele waar. Het lot van klokkenluiders als Julian Assange en Edward Snowden toont hoe relatief dit is. Daarnaast hebben wij in het ‘vrije westen’ heel wat strategieën ontwikkeld om, wat voor beleidsmensen een ongewenste waarheid is, te neutraliseren.

De filosoof Herbert Marcuse wees daar in de jaren ’70 al op, en hij noemde dat ‘repressieve tolerantie’: kritisch nieuws wordt tot een zoveelste mening herleid. Iedereen heeft recht op een mening, de meningen zijn vrij in het kabaal van de vrije meningsuiting. Maar een kritiek als ‘een mening’ tolereren, biedt tegelijk een vrijgeleide om ze niet ernstig te moeten nemen. Meer Lezen


Naomi Klein talks about her new book, “This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate.” In the book, Klein details how our neoliberal economic system and our planetary system are now at war. With global emissions at an all-time high, Klein says radical action is needed. “We have not done the things that are necessary to lower emissions because those things fundamentally conflict with deregulated capitalism, the reigning ideology for the entire period we have been struggling to find a way out of this crisis,” Klein writes. “We are stuck because the actions that would give us the best chance of averting catastrophe — and would benefit the vast majority — are extremely threatening to an elite minority that has a stranglehold over our economy, our political process, and most of our major media outlets.”