logo De correspondentAUTEUR Tomas Vanheste

Om beter te begrijpen hoe de dagelijkse politiek in Brussel eruitziet, liep ik een week mee met de drie PvdA-afgevaardigden in het Europarlement. Hoe krijg je als piepkleine club iets voor elkaar in een parlement dat liefst 751 leden kent? En waar luister je naar: je idealen of de kiezer? Een kijkje in de keuken van de Europese politiek. Meer lezen

novini logoDe EU is een luchtspiegeling:

Onze eigen politici zijn het probleem.

Auteur Jonathan Van Tongeren

De Europese Unie is in zekere zin als een luchtspiegeling. Een luchtspiegeling, van verre lijkt het er echt te zijn en duidelijke contouren te hebben, maar hoe dichterbij je komt, hoe vager het wordt. Zo is het ook met de EU, vanuit Warschau, Boedapest of Den Haag lijkt het duidelijk genoeg. Er is een EU, met eigen instellingen, bombastische gebouwen en zelfs een eigen rechtsorde. De EU kan nationale regeringen op de vingers tikken voor onwelgevallige grondwetsontwerpen of begrotingstekorten en wat dies meer zij. Maar naarmate je dichterbij Brussel komt, begint het beeld te vervagen. Meer lezen

logo VPROtegenlicht

De Europese identiteit

De zoektocht van Lucas De Man naar een Europa dat van de samenleving is, brengt hem langs verschillende ideeën, personen en culturen. Meer lezen

 De Man door Europa

Het oude Europa, dat decennialang zo onveranderlijk leek, lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Bestaande verhoudingen verschuiven en inspireren creatieve denkers en makers om Europa opnieuw, van onderaf, vorm te geven.  bekijk hier de aflevering

RELEVANTIE

Europa, hou er mee op

‘Hoe lobbyisten ons de dood injagen en wat we eraan kunnen doen’