Filosoof Samuel IJsseling is op 82-jarige leeftijd overleden. Dit is het integrale laatste Knack-interview met hem, zoals het op 6 juli 2011 in Knack verscheen.

Nee, internet heeft hij niet. ‘Niet omdat ik mij per se tegen de moderniteit wil verzetten, hoor’, zegt Samuel IJsseling. ‘Ik was destijds een van de eersten die met een elektrische schrijfmachine werkten. Maar dat internet, ach, ik wilde niet meer mee, denk ik. Ik mis het ook niet. Het blijft mij bespaard, zou ik zeggen. Doordat ik niet voortdurend hoef te surfen of te mailen, heb ik een zee van tijd. En ik merk ook dat mensen het fijn vinden om een met de hand geschreven brief te krijgen.’

Hij glimlacht. ‘Er is misschien nog een reden waarom ik er niet aan meedoe. Ik denk dat ik er zeer gemakkelijk aan verslaafd zou raken. Ik zoek graag dingen op, mijn encyclopedie is helemaal versleten. Mocht ik aangesloten zijn op het internet, ik denk dat ik niet meer zou ophouden met zoeken.’

Belg is hij nooit geworden. Maar hij heeft, als Nederlands filosoof, wel het grootste deel van zijn leven in België doorgebracht. In Leuven, meer bepaald, waar vele generaties studenten hem mochten leren kennen als een bijzonder bevlogen denker en docent. IJsseling is vermaard als de man die het postmodernisme naar de Lage Landen bracht. Eerst door een grondige studie van het werk van Martin Heidegger, daarna door het werk van mensen zoals Jacques Lacan en Jacques Derrida bij ons te introduceren. Meer lezen

Het ‘beste college’ van prof.dr. Samuel IJsseling, gehouden op de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden, op 12 september 2010. Het college gaat over de macht van het woord. IJsseling vertelt over het nut en noodzaak van retorica.