logo De correspondent  Auteur Rob Wijnberg

De media als een complot om de Waarheid te onderdrukken teneinde de gevestigde orde te bestendigen: het is een theorie die langzaam maar zeker tot de mainstream van het politieke debat begint te horen. En het gekke is: de kritiek snijdt nog hout ook. Alleen niet om de redenen die de critici geven. Meer lezen

‘Persvrijheid is het uiten van de mening van de eigenaren van de media’

Ik heb bij verschillende media op Curaçao meegemaakt dat ik alles mocht zeggen behalve kritiek op de grote adverteerders zoals de Shell en Banko Maduro. Ik had een veel gelezen gratis colum in het Antilliaans Dagblad toen een Nederlander hier de eigenaar van was. Dezelfde dag dat een Curacaoenaar met een lening van Banko Maduro hier eigenaar van werd ben ik ontslagen. Het schijnt dat dit 1 van de voorwaarden van de lening was.

Het is dan ook steeds meer de elitaire bovenlaag, die in de pers, hun moraal,ethiek en cultuur promoveert en als een niet bestaande universele norm presenteert. Deze elite wil een apathische, passieve en gehoorzame massa, die alleen belangstelling heeft voor brood en spelen,vlag en volkslied . Meer lezen

RELEVANTIE

Media controle en manipulatie

‘Het is gebeurd met de media’

Hebben we als samenleving de media die we verdienen?

Journalistiek in diskrediet

Media en beeldvorming