logo blog uit de communityAUTEUR Piet De bisschop
Het primaat van de politiek :

naast het voorgeprogrammeerd kiezen horen burgers zich best bezig te houden met kookprogramma’s, hun fysieke conditie of met de vraag wie uiteindelijk de nationale voetbalcompetitie wint.

Het zou zonde zijn om als middenveld zich bij dit primaat neer te leggen. Dossiers zijn er te over om aan te tonen dat er wel degelijk een alternatief is. Gisteren nog over de indexering van de huurprijzen of de TTIP onderhandelingen tussen de VS en de EU. Lang reeds de strijd tegen racisme, een rechtvaardige tax-shift of het gegarandeerd recht op lokale voorzieningen.

Een taaie opgave echter omdat “de ziel van onze democratie is aangetast door een oprukkende marktlogica die geen aandacht heeft voor het algemeen belang, voor solidariteit met wie zwak is, voor inspraak”.

Omdat nogal wat mensen nu eenmaal hardleers zijn. Of bang.


De afgelopen twee jaar schreef Joris Luyendijk voor NRC over de Londense City. Hij sprak tweehonderd spelmakers in de City. Zijn conclusie: de financiële crisis is niet voorbij, het wordt alleen maar erger.

De financiële crisis heeft de westerse wereld een enorme slag toegebracht en de gevolgen gaan we nog zeker tien jaar voelen. Het kan zo weer gebeuren. Ik weet zeker dat er over vier of vijf jaar weer een slimme structurer opstaat die een maniertje ontdekt om onder de nieuwe regels uit te komen. God weet wat er dan kan gebeuren.”

Dit komt uit een van de ongeveer tweehonderd interviews die ik de afgelopen twee jaar heb gehouden onder werknemers in de haute finance in Londen. De geïnterviewde was een man van midden dertig; nuchter, vriendelijk en verlegen, ogenschijnlijk de soort figuur die iedereen zich wenst als buurman.

Hij werkte dus bij een topbank als structurer, wat betekent dat hij financiële instrumenten in elkaar zette die zo complex waren dat zijn klanten niet begrepen dat ze ze niet begrepen. Hij had miljoenen verdiend voor zichzelf en een veelvoud voor zijn bank. Nu was hij gestopt en dacht er zelfs over om als toezichthouder te gaan werken.

“Waarom ik ben gestopt? Het was als het verhaal van Faust die zijn ziel verkocht aan de duivel. Ik verkocht mijn ziel voor aardse rijkdommen. In ruil daarvoor eiste de duivel mijn morele faillissement. Heel lang kon ik daar mee leven. En toen niet meer. Ik stelde me voor hoe een zoon of dochter in de toekomst zou vragen: papa, wat doe jij voor werk? Wat moest ik dan zeggen? ‘Nou lieverd, papa belazert andere mensen.'”

Een ogenschijnlijk normale en uitstekend opgeleide man die jarenlang meewerkt aan het legaal oplichten van kleine pensioenfondsen in Duitsland, een gemeente in Zweden of liefdadigheidsinstellingen in de VS. Ik had me op van alles ingesteld toen ik begon aan dit onderzoek, maar niet dat ik zo vaak tegen de beroemde ‘Banaliteit van het Kwaad’ zou aanlopen. De term komt van Hannah Arendt naar aanleiding van haar constatering dat je geen slechte mensen nodig hebt om een systeem draaiende te houden met extreem slechte uitkomsten.

Mijn onderzoek is nu ten einde en daarmee ook de columns waarin ik in deze krant verslag deed. Behalve die tweehonderd interviews heb ik inmiddels ook een paar stapels boeken doorgewerkt en samen leiden die tot een conclusie van vijf woorden: dit kan niet waar zijn.

Ik hoop dat nog steeds. Dat ik op een of andere manier iets cruciaals over het hoofd heb weten te zien, dat ik Financial Times-columnisten als Martin Wolf en Gillian Tett verkeerd lees en dat mijn bronnen collectief de boel bij elkaar hebben verzonnen. Als dit waar is, dan hebben we een enorm probleem

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/02/h…

“Wat een deprimerende rotzooi zijn we ervan aan het maken, als westerse wereld. Zeker als je bedenkt dat we nu eigenlijk met zijn allen kei- en keihard bezig zouden moeten zijn om onze economie op een ecologisch duurzame leest te schoeien.”

– Bankiers onder de loep
Sinds mei 2011 woont Luyendijk in Londen, waar hij voor de Engelse krant The Guardian vanuit een antropologisch perspectief een blik werpt op de financiële wereld. In de square mile van Londen zijn ongeveer 330.000 mensen werkzaam, voornamelijk in de financiële sector. Op zijn banking blog, die sinds september 2011 online is, schrijft hij over zijn bevindingen ten aanzien van de bankencultuur en haar mensen, of zoals de aanhef van zijn blog luidt: ‘If the banking blog is a department store with brain food about finance then this page is your personal shopper’. Daarnaast vertellen in voices of finance anonieme bronnen over hun nachtmerries en dromen in de wereld van het bankieren.

Op 14 november 2012 werd Luyendijk uitgenodigd voor een Parliamentary Hearing over de normen van banken. Bekijk de hearing hier online.
‘Een bank is het toppunt van kortetermijndenken’
bron : http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2010…

– Met Joris Luyendijk op zoek in de Londense City. Joris Luyendijk duikt onder in het financiële brein van de Londense City en daalt af in de hoofden van de meester-bankiers.
Trailer : 1 januari: Het brein van de bankier http://www.youtube.com/watch?v=TXQXK0…
http://www.uitzendinggemist.nl/afleve…

‘BIJ ONS GEEN VUILE TRUCJES’ http://www.klokkenluideronline.net/ar…

Joris Luyendijk – The Guardian http://www.guardian.co.uk/commentisfr…

– “De mensen die ons de crisis hebben aangedaan, zitten nog steeds aan de knoppen”
woensdag 09 januari 2013 : audio bron : http://www.radio1.be/programmas/joos/…