vergelijk kwaliteit berichtgeving alternatieve media versus mainstream media

 logo DeWereldMorgen.be Het Nieuwsblad gaat volledig uit de bocht met oude foto over betoging en verzonnen verhaal over ambulance

Opinie Samira Atillach

Stoute betogers houden ambulance tegen, schrijft Het Nieuwsblad en de krant zet er meteen een straffe foto bij. Alleen, er klopt niets van en de foto kwam uit hun archief.
Meer lezen

de nieuwe reporter logo

Burgerfotografen troeven professionele fotojournalisten af met nieuwswaardige foto’s

AUTEUR Martine Braam .

Hebben professionele nieuwsfotografen nog toegevoegde waarde nu iedereen overal foto’s van maakt? Kunnen al die ‘burgerfotografen’ net zulke nieuwswaardige foto’s afleveren als professionals? Ja, dat kunnen ze, zo blijkt uit onderzoek van Martine Braam. En burgers blijken vaak zelfs in het voordeel te zijn als het gaat om het maken van nieuwswaardig beeldmateriaal.

Vooral door fotojournalisten wordt de opkomst van de ‘burgerfotografen’ met argusogen gevolgd. Maar nieuwsmedia maken inmiddels welwillend gebruik van deze amateurverslaggeving. Steeds meer foto’s gemaakt door burgers worden online gepubliceerd of halen zelfs de krant. Meer lezen

RELEVANTIE

Journalistiek in diskrediet

‘Het is gebeurd met de media’

Media controle en manipulatie

 The Future of Journalism

When Tom Rosenstiel is asked, “Has digital technology made journalism worse or better?” he has a quick answer: “Yes.” In this talk, he explores a key question: In a world where the audience dictates what “news” is, what new roles must responsible journalists learn to play?