logo blog uit de communityAUTEUR Jon Misselyn

Na de denderende start van de Brugse Triënnale op 20 mei is het kunstenfestival wat in een zak gevallen. Is het nieuwe eraf? De Bruggelingen die gewoontegetrouw de woensdagmarkt bezoeken lopen nu al voorbij de spiegelkooi van Vibeke Jensen alsof die er niet staat. Ondertussen probeert Rainer Ganahl op de Burg publiek te lokken door de pers op te trommelen voor enkele beten die zijn chocoladen kunstwerk Uber Capitalism heeft moeten incasseren. “Ik had nochtans gevraagd om oneetbare chocolade te gebruiken”, klaagt de kunstenaar. Oneetbare chocolade is geen chocolade. En een hedendaags kunstwerk is geen hedendaags kunstwerk als het niet open staat voor aantasting door de natuur of ingrepen van de mensen. Meer lezen

Triënnalitis (4)

De greatest hits van de Brugse Triënnale voor Hedendaagse Kunst zijn ongetwijfeld ‘1:1 Connect : Diamondscope’ van Vibeke Jensen (Noorwegen) en ‘Wu Wei Er Wei’ van Song Dong (China), niet zozeer omdat ze het minst aversie oproepen, maar omdat ze op plaatsen staan waar sowieso al veel passanten zijn: de Markt en de Steenstraat. Meer lezen

Triënnalitis (3)

De Triënnale voor Hedendaagse Kunst in Brugge zorgt geregeld voor verbale opstootjes tussen voorbijgangers die vinden dat geen mens met gezond verstand de vermeende kunstwerken kunst kan noemen en de gemotiveerde bezoekers die ervan uitgaan dat je over de nodige portie gezond verstand moet beschikken om de kunst ervan in te zien.  Meer lezen

Triënnalitis (2)

Op het stationsplein in Brugge staat een grote rode container waarop in witte letters geschreven staat: ‘To become a new citizen of Bruges’. Wie binnengaat wordt uitgenodigd om schriftelijk een vijftal vragen te beantwoorden en het A4’tje daarna in een collectebak te deponeren. Meer lezen

Triënnalitis (1)

Afgelopen woensdag is de Triënnale voor Hedendaagse Kunst in Brugge van start gegaan. In tegenstelling tot vorige stadsfestivals zullen de Bruggelingen en toeristen er niet omheen kunnen: voor het eerst werd de openbare ruimte in de binnenstad volgestouwd met kunstwerken die er niet meteen uitzien als kunstwerken maar het volgens de makers en de curatoren wel degelijk zijn. Meer lezen