‘Het is gebeurd met de media’

De Volkskrant logoDe babylonische spraakverwarring, het oorverdovende gekakel in het kippenhok van de sociale media, was nog nooit zo groot. Zonder doel, zonder ideologie, zonder verlangen naar schoonheid, schrijft Freek de Jonge. Meer lezen

journalistiek

apache-logoWie gelooft de media nog?

Onder de kop ‘Wie gelooft de media nog?’ buigt De Morgen zich over de wenselijkheid van native advertising en branded content in de krant. Directe aanleiding is een artikel op Apache van vorige week waarin uit de doeken werd gedaan hoe ING letterlijk redactionele bijdrages heeft gekocht in een aantal Nederlandse media. De publicatie van het stuk op Apache en het bijhorende filmpje maakte flink wat reacties los, vooral in Nederland. Onder meer De Correspondent pikte het verhaal op. Daarop volgde een flinke twitterrel, een knullige verdediging door De Persgroep die als een soufflé in elkaar zakte en pagina’s van de advertentiedienst die in zeven haasten offline werden gehaald. Meer lezen

Grote mediabedrijven knijpen journalistiek dood

Auteur Tom Cochez

Veel van wat vandaag voor journalistiek doorgaat, is niets anders dan gekochte inhoud. Een vorm van anti-journalistiek in feite: niet de waarheid maar wie het meest betaalt, wordt gehoord. In het beste geval zijn native advertising, branded content en andere modieuze vormen van gekochte journalistiek een stoplap voor bloedende mediabedrijven, maar voor het weinige dat nog rest aan vertrouwen in journalistiek zijn ze even dodelijk als de bankencrisis voor een bankier. Meer lezen

Hoe De Persgroep zijn journalistieke ziel verkoopt

Auteur Tom Cochez

De Persgroep evolueert van krantenuitgever tot ‘content brand’ waarbij adverteerders als journalistiek verpakte commerciële boodschappen kwijt kunnen. Journalisten zijn de copywriters van dienst. In de krant wordt een ander verhaal opgehangen, maar aan adverteerders wordt het zo verteld. Een aantal filmpjes die Apache online zet, tonen hoe De Persgroep het definitieve einde van de onafhankelijke journalistiek in haar kranten bezegelt. Meer lezen

“Statuut van journalist moet er bij Sanoma aan geloven”

Omdat het Nederlands management van Sanoma België drastische ingrepen plant die op korte termijn tot 10 procent winst moeten leiden, start het personeel, samen met de vakbondsdelegatie, met een solidariteitsactie. Meer lezen

follow the money logo‘Onze democratie heeft behoefte aan meer waarheidsvinding, niet aan verkooppraatjes’

Auteur Eric Smit

De vrije pers staat zelfs in de westerse wereld onder druk, ook in Nederland. Volgens Eric Smit is dit voor een deel aan journalisten en eigenaren van media te wijten. Journalisten kunnen er ook zelf wat aan doen om dit om te buigen. Meer lezen

RELEVANTIE

Journalistiek in diskrediet

Media controle en manipulatie

Normvervaging in de journalistiek en het al dan niet bewust bijkleuren van opinies door redacties

De gouden eeuw van de journalistiek

De brandstapel van (social) media

Tijd voor een innovatief én fair mediabeleid in plaats van dure blanco cheques

Een goede VRT is best voor iedereen

8 gedachtes over “‘Het is gebeurd met de media’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s