logo DeWereldMorgen.beZonet kreeg ik telefoon van een verbaasde politie-inspecteur. Deze was verbaasd omdat ik nog niets veranderd heb aan mijn artikel over de uitlokking van Vandersmissen.

Prompt kwam er de waarschuwing dat als ik dat niet aanpas of het verwijder de boete serieus zal zijn want ik moet beseffen dat ze dat niet zo zouden laten.

Nu word de boel dus doorgegeven aan het parket.

Eens benieuwd wat die gaan beslissen…

Wat vooraf ging

Een blogger op DeWereldMorgen.be schreef na de vakbondsbetoging van 24 mei een kritische en polemische blog over de rellen die zich op het einde van de betoging voordeden. De blog in kwestie leidde  tot een klacht van commissaris Vandersmissen. Op 24 oktober 2016 werd de blogger verhoord door de politie. Meer lezen

police_camera

De toekomst van de media … hangt van u af

Analyse Christophe Callewaert

Dat het mediagebruik de afgelopen jaren revolutionair veranderd is, staat buiten kijf. De journalistieke mogelijkheden die hierin verscholen liggen, ontvouwen zich meer en meer, maar de impact hiervan op het medialandschap zullen we pas de komende jaren volledig kunnen inschatten. Een stuk over de toekomst van de media waarin we het eens niet zullen hebben over de vraag of papieren kranten blijven bestaan. Meer lezen

MO* mondiaal nieuws

AUTEUR Ides Debruyne.

Het laatste jaar gingen in Vlaanderen enkele rechters van eerste aanleg iets te gemakkelijk uit de bocht, door bijna systematisch censuur toe te passen vooraleer een artikel of reportage zelfs maar gepubliceerd werd. Op zijn minst kan men hier spreken van al of niet gewilde ontmoedigingsstrategie, betoogt Ides Debruyne, directeur van Journalismfund.eu. Moeten we ons zorgen maken over de persvrijheid in België?

Gevallen waarbij een journalist of medium voor de rechtbank moet verschijnen of een publicatie wordt verboden, lijken in stijgende lijn te gaan. Dit is bedenkelijk voor een moderne rechtstaat. Het wordt tijd dat academici zich hierover gaan buigen. Onze 15de plaats op de wereldranglijst zou wel eens verdiend kunnen zijn…Meer lezen

RELEVANTIE

Dossier Persvrijheid bedreigd

fils for action-logo   Writers Tom Hayden and Naomi Klein Talk    About Journalism and Activism