MO* mondiaal nieuwsSinds de start van de Syrische revolutie houden Syriërs, gewapend met camera’s, pen en papier het dodental bij en brengen folteringen en andere mensenrechtenschendingen in kaart. Journalist Ignacio Delgado ging in gesprek met de mensen die de oorlogsmisdaden in Syrië registreren, de zogenaamde dodentellers. Meer lezen

logo DeWereldMorgen.beSyrische vluchteling met geweld uit Antwerps appartement gezet

Auteur Sacha Reunes

tekening uit-huiszettingEen beklijvende getuigenis over hoe een Syrische vluchteling zonder boe of ba uit een studio wordt gezet, zijn spullen ziet weggenomen worden, slaag krijgt en niet geloofd wordt door de politie. “Wat zegt het over onze maatschappij als dit de manier is waarop wij omgaan met zij die onze hulp het meest nodig hebben? Wat zegt het over ons als we wegkijken?” Meer lezen

Ik geef me over

Aya Sabi is columniste

Er zijn lijnen door mensenhanden getrokken door landen en rivieren om te bepalen wie bij ons hoort en wie bij de ander. Op die lijnen zijn er muren opgebouwd met prikkeldraad en zwaailichten, uitkijkposten en mannen in uniform. En op willekeurige wijze zijn er oorlogen gevoerd tegen de ander. Er bestaat geen grenzeloze wereld, maar in het hoofd kan een mens vrijer zijn dan de ijle lucht die door ieder schepsel op deze wereld wordt in- en uitgeademd. 

Want de wereld is van iedereen. Meer lezen

Relevantie: Leven in Aleppo

Palestijnen gebruiken online media tegen Israëlische bezetting

Auteur Margot Cassiers

‘Mijn camera is mijn wapen.’ Nafar, een voormalige inwoner van een vluchtelingenkamp in Ramallah, werkt als journalist en fotograaf in de Palestijnse Westbank. Daarnaast geeft de jonge Nafar fotografielessen aan kinderen in het kamp. De kinderen kunnen hun beperkingen overstijgen door online te publiceren. Meer lezen

rtl-logo‘Mijn vrienden werden onthoofd, maar ik vecht door tegen IS’

Hani post nog steeds nieuws over Raqqa op Facebook en Twitter. En nu hij in alle vrijheid kan praten, doet hij dat ook. Op een evenement van Free Press Unlimited sprak Hani vandaag over zijn ervaringen en die van de groep. Hij roept iedereen op om burger-journalisten in oorlogsgebieden te beschermen en te helpen. Meer lezen

Free Press Unlimited wil bereiken dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot die informatie die zij nodig hebben om te overleven en zich te ontwikkelen.

FreePress-logoNieuws redt levens

Als het om je heen oorlog is, wordt betrouwbare informatie even belangrijk als zuurstof. Moet je vechten of vluchten? Komt er hulp van buitenaf? Hoe houd je contact met je familie? In een conflictsituatie is concreet inzicht in je omstandigheden van levensbelang.