De Transitiebeweging

De Transitiebeweging is een stroming, een soort milieubeweging, die rond 2006 is begonnen door Rob Hopkins om het hoofd te bieden aan de problemen die o.a. klimaatverandering en piekolie met zich mee zullen brengen, bedoeld om een gemeenschap veerkrachtiger en duurzamer te maken. Deze transitie kan verlopen volgens het transitiemodel. De Transitiebeweging wordt begeleid door het Transition netwerk. Iedere groep die zelf eigenstandig begint wordt een Transitie-initiatief genoemd. Veel initiatieven worden Transition Towns of Transitie steden genoemd. De Transitiebeweging kan ook wel een grassroots beweging worden genoemd.

In brede zin is de transitiebeweging een die zich zal moeten gaan richten op het radicaal omvormen van het huidige systeem. Een beweging die nog meer de confrontatie aan durft met het bestaande systeem…waarin de mens voorop staat en niet het systeem.

De transitiebeweging begon rond 2006 in Transition Town Totnes en verspreidde zich snel daarna uit naar Transition Towns in de U.K. en daarna naar andere initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Verenigde Staten enz. Transition Town Totnes waar het Transition netwerk zich bevindt is nog steeds min of meer het hart van de beweging. Rob Hopkins noemt de transitiebeweging een transitie cultuur.

Bron uwiki.nl/Transitiebeweging

Transitienetwerk Vlaanderen

Door het faciliterende werk dat wij verrichten proberen wij de opstart van transition towns (transitie-initiatieven in de zin van transitiesteden, -dorpen, of -wijken) in Vlaanderen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Voor het geval je de indruk hebt dat Transition Towns een proces is bepaald door mensen die de wijsheid in pacht hebben,
is het belangrijk om te weten
dat die Transitie een maatschappelijk experiment is op grote schaal.

Waar we van overtuigd zijn is het volgende:
• als we op overheden wachten, dan wordt het “te weinig, te laat”
• als we als individuen handelen, dan wordt het “te weinig”
• maar als we als gemeenschappen handelen, dan is het misschien net genoeg, net op tijd
Wat je op deze site leest, is het resultaat van echt werk uit de echte wereld, met in het hart ervan het engagement van echte gemeenschappen.

Geen ivoren torens, geen academici met erudiete schrijfsels, geen slaafs navolgen van een model waaraan niet mag getornd worden…
Achter deze site en achter het transitiemodel, zitten mensen die actief betrokken zijn bij de transitie in een gemeenschap.
Mensen die leren door te doen, en elke dag bijleren.
Mensen die verstaan dat het niet past om achterover te leunen en te wachten tot iemand anders het werk voor hen doet.
Mensen zoals jij misschien…

Tenslotte, om even piekolie en klimaatverandering door elkaar te weven:
• klimaatverandering maakt co2-reductie noodzakelijk
• piekolie maakt die reductie onvermijdelijk
• transitie-initiatieven maken die reductie mogelijk, uitvoerbaar en aantrekkelijk
(voor zover we dat nu al kunnen zien…)

 website van Transitienetwerk Vlaanderen

5 gedachtes over “De Transitiebeweging

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.