Politiegeweld in België: de getuigenissen

MO* mondiaal nieuwsEnkele uitgebreide getuigenissen van mensen die geconfronteerd werden met geweld door de arm der wet.
Auteur John Vandaele
Naar getuigenissen

Brutale politie en racial profiling zijn niet nieuw in Brussel

Montasser AlDe’emeh werd geconfronteerd met hardhandig politie-optreden in Brussel. Dat is geen uitzonderlijk gebeuren, schreef MO* al in 2012. Zowel de commissaris van Molenbeek als een lid van het comité P bevestigden dat toen in onderstaand artikel. Montasser kan, als BV, een vuist maken in de media. Andere Brusselaars hebben die kans niet. Meer lezen

ZIN TV-arrestatie

Politie wil verdachte student laten opdraaien voor kosten politie-interventie

Opinie Jan Blommaert

De politie neemt wraak voor het feit dat ze zelf hier en elders te kijk is gezet als een incompetente en onprofessionele bende paniekerige knoeiers. En ik ben heel benieuwd welke juridische acrobatie ze zullen uithalen om hun slachtoffer tot vergoeding te verplichten. Want voor zover ik weet is “er verdacht uitzien” geen wetsovertreding, zelfs geen overtreding van het politiereglement. Strikt genomen kunnen ze hem zelfs geen GASboete geven.

Ik hoop dat de student, desnoods met de hulp van andere bezorgde burgers, zelf klacht neerlegt en schadeloosstelling eist van de Brusselse politie. Zij hebben hem, zonder enige aanklacht en terwijl hij zelf volkomen onschuldig was, gedurende vijf uur in een levensbedreigende situatie gehouden met getrokken geweren gericht op hem, hem vernederd, publiek belachelijk gemaakt, zijn onderzoek belemmerd en wat weet ik al.

Ook voor UGent ligt hier een verantwoordelijkheid: één van hun studenten is onrechtmatig belemmerd in het vrij uitoefenen van een onderzoek-in-opdracht (dat bovendien ongetwijfeld – ik ken de stiel een beetje – onder een deadline verliep). Wat die jongen deed is door geen enkele wet verboden, en is hem door de UGent als examenvereiste opgelegd. De universiteit en de promotor zijn ook in de media bij den bok gezet, zonder de geringste ernstige reden. UGent moet het dan ook ondubbelzinnig opnemen voor haar student en betrokken medewerkers.

Ik krijg stilaan de rambam van dat gedoe waarbij we “in deze moeilijke tijden”, zelf maar zouden moeten beslissen allerhande gewone zaken niét te doen, want – ho maar!! – de flikken, de burgemeester of Jambon zouden er wel eens kwaad durven in zien. Ook onder terreurdreiging 3 is enkel datgene niet toegelaten wat bij wet of verordening verboden is. En hebben flikken nog altijd niet het recht om “niet normaal doen” te bestraffen. Mensen moeten nog altijd gewoon kunnen leven, lopen waar ze willen, hun werk kunnen doen (ook al is het wat ongewoon als bezigheid), elkaar kunnen ontmoeten, aanspreken en bezighouden zoals ze dat willen, zonder dat er politiewapens op hen worden gericht. Eender welk terreurniveau kan die elementaire vrijheden niet afnemen of aan banden leggen. We zijn en blijven een rechtsstaat.

En die vrijheden gelden ook wanneer betrokkene een andere nationaliteit heeft, in een andere god gelooft, een iets donkerder kop heeft en in volle zomer een winterjas draagt. Want hier is datgene wat men voortdurend vermijdt in de bespreking van dit incident: “ethnic profiling” – een cool synoniem voor het minder coole woord “racisme”.

 politie geweld

Opinie Saskia Van Nieuwenhove

Gekker moet het toch niet worden. Dat we nog maar opperen dat we de kosten van de politie zullen eisen aan de student van Universiteit Gent.

Politie wordt sowieso betaald door ons, wij burgers, de belastingbetaler.
Dat er sommige burgemeesters zijn die dan nog twee peperdure politietanks kopen, terwijl defensie tanks heeft en met goedkopere betonblokken ook veilig straten kunnen worden afgezet, is een voetnoot.
En pas op, de Brusselse woordvoerder van de politie zegt zonder schroom “we berekenen momenteel alle uren van de interventie en de communicatiedienst en zullen dat terugvragen aan de student”.
Beste woordvoerder, kunt ge misschien eerst antwoorden op de volgende pertinente vragen
– waar was die eerste controle? Werd dat doorgegeven aan de dispatching? Volgens de student werd hij eerder gecontroleerd door 2 agenten en hebben die zijn papieren gecontroleerd en mocht hij verder.
– Waarom spreekt – in een hoofdstad nota bene en dan nog in het toeristische seizoen – niemand van de interventieploeg Engels?

En we zijn in recordtijd zo gewoon geraakt aan al die repressie van het staatsapparaat dat niemand teruggaat naar start.
Politie had godvermiljaar hun excuses moeten aanbieden “Sorry, meneer, wij verstonden u niet en zijn de laatste maanden erg gespannen. Gelukkig is er niets aan de hand. Succes met uw onderzoek. Indien u nog in shock bent verwijzen we u door naar slachtofferondersteuning van het parket want u zal wel geschrokken zijn en dan kan een gesprek wonderen doen”.

Maar nee hoor, kosten van ambtenaren terugvragen aan de jongen. Alsof hij dat machtsvertoon gewild heeft.

Wat is het volgende? Onterecht binnenvallen in huizen van mensen en dan zeggen “u betaalt wel de factuur hé, ge had maar niet zo verdacht uw haag moeten scheren”

 “Als de politie een signaal wil geven, dan is dat signaal volkomen verkeerd”

Auteur Floor Bruggeman

Als de Brusselse politie de Iraanse student en de Universiteit Gent doet opdraaien voor de kosten van de grote politie-interventie in Brussel vorige week, dan kan dit een verkeerd signaal zijn naar het grote publiek. Meer lezen

logo DeWereldMorgen.beRicardo getuigt over agressie politie

Op weg naar het muziekfestival Steenrock hielden twee agenten van de lokale politie van Zaventem een busje met jongeren tegen voor een controle. Nadat Ricardo aangaf geen Nederlands te verstaan, haalde een agent zijn matrak boven en sloeg Ricardo in zijn gezicht. Het resultaat hiervan is te zien in deze getuigenis van Ricardo. Meer lezen

Gewond na avondje Sportpaleis: ‘Zonder reden aangepakt door agenten’

Zondag zijn we (mijn vriendin en ik) naar het Antwerps Sportpaleis afgezakt voor de Kevin Hart stand-up show.
We werden naar onze plaatsen gebracht, show was nog niet begonnen.
Een steward wandelt voorbij en denkt me te zien filmen (again, de show was nog niet begonnen).
Hij zwaait met zijn fluostokje en binnen de 10 seconden staat er een security agent bij.
Ik probeer uit te leggen dat hij het mis heeft en dat ik mijn gsm gewoon vast heb (we waren net binnen, zelfs mijn jas was nog niet uit). Ondertussen zijn er andere mensen hun plaatsen aan het zoeken met de flits van hun gsm.
2 andere security gorillas komen erbij, pakken mijn armen vast en sleuren me de zaal uit.
Ik werk mee, met het idee dat ik in de lobby het verhaal kan opklaren, handjes schudden, klaar.
Ze willen het niet horen en zijn vastberaden mij buiten te zetten, ik werk mij los en vraag om te stoppen met aan me te sleuren en trekken alsof zij Uncle Phil zijn en ik Jazzy Jeff.
Ze dreigen de politie erbij te halen, ik dacht: graag, ik heb niets verkeerd gedaan. Zij zullen wél redelijk zijn en naar mijn verhaal luisteren.
Boy, was I wrong.
4 agenten in uniform voor ons. Nog voor we ons verhaal hebben gedaan wijzen ze naar de uitgang. Blind vertrouwen in de security, schattig.
We proberen toch, ik laat mijn filmrol zien waar duidelijk is dat de laatste 40000 foto’s en filmpjes die ik heb gemaakt van mijn kat zijn. Geen Kevin Hart. Heb ik al gezegd dat de show nog niet begonnen was?
Ondertussen blijven de agenten en security bosberen ons richting uitgang duwen en trekken, mijn vraag om hiermee te stoppen en van ons af te blijven wordt genegeerd.
Als we nu niet naar buiten gaan, houden ze ons aan. Als ik vraag op grond van wat, met welke reden, wat ik verkeerd doe, krijg ik geen antwoord. Enkel een herhaling van het dreigement.
Dus ik blijf staan en blijf proberen de zaak uit te leggen, dat dit niet ok is.
FAST FWD 2 minuten later.
Mijn vriendin ligt op de grond met 2 agenten op haar rug.
Ik lig op de grond met 4 agenten en security nijlpaarden op mijn rug.

Amerikaanse toestanden
Amerikaanse toestanden


We worden in handboeien het sportpaleis uit gedragen, naar het kantoor gebracht, de gevangenis in gegooid.
De show moet nu ongeveer begonnen zijn.
We krijgen geen info over op grond van wat we gearresteerd zijn of hoelang we in de cel gaan zitten.
Ik krijg zelfs geen water.
In het midden van de nacht worden we zonder uitleg de straat op gezet.
Mijn ribben gekneusd, schouder kapot, voet gekneusd.
Mijn broer good guy Hakim heeft heel de nacht staan wachten, hij kreeg ook geen info.
We mochten geen verklaring afleggen en ons verhoor is 2 weken uitgesteld for some reason.
We worden aangeklaagd voor het verstoren van de publieke orde en ongewapende weerspannigheid tov de politie.

StuBru-dj gewond na avondje Sportpaleis: ‘Zonder reden aangepakt door agenten’
Avond Sportpaleis eindigt in cel. Meer lezen

cartoon flikken-in-antwerpen

het nieuwsblad-logo

Pak slaag van politie na foto met iPhone

Auteur Joris van der

Leerkracht Gert Vermeulen(53) heeft een klacht ingediend tegen de politie wegens buitensporig geweld. Toen hij zondag met zijn iPhone een foto maakte van een politieactie, werd hij tegen de grond geslagen en een nachtje in de cel opgesloten. Meer lezen

Andy Vermaut hardhandig aangepakt door politiemensen van de zone RIHO

Kersvers regiovoorzitter Andy Vermaut van Groen werd naar eigen zeggen afgelopen dinsdag 9 juli bij een routinecontrole, brutaal aangepakt door enkele agenten van de politiezone RIHO (Roeselare-Izegem-Hooglede). Vermaut laat het daar niet bij en legt klacht neer bij het Comité P .  Meer lezen

“Agent boeide me en probeerde mijn oog uit te trekken”

Auteur Sam Reyntjens

De 22-jarige Abdelilah Arbi en zijn vrienden zijn niet te spreken over een politieoptreden donderdagnacht, meldt Gazet van Antwerpen. De jongeman raakte gewond. Omdat zijn toestand ernstig is, werd hij vrijdagnacht in het ziekenhuis opgenomen. Meer lezen  

6 gedachtes over “Politiegeweld in België: de getuigenissen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.