Hoe vuil is onze lucht? Volg live de luchtvervuiling wereldwijd

logo Knack.be De mate van luchtvervuiling op verschillende plaatsen in de wereld is sinds kort live te volgen via een interactieve kaart op internet. De kaart is een initiatief van Air Quality Index China, dat gegevens gebruikt van officiële meetstations uit de hele wereld.
Air Quality Index verwerkt continu gegevens over fijnstof van meer dan achtduizend meetstations. Elk kwartier wordt de kaart ververst. Volg live

EOS wetenschap-logoDe Nederlandse en Belgische lucht behoort tot de smerigste van Europa. Hoe schadelijk is inademing van fijnstof voor de gezondheid? En doen de overheden wel genoeg om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s?

Eos-redacteur Reinout Verbeke ging daarover in gesprek met milieuepidemiologen Tim Nawrot (UHasselt en KULeuven) en Rob Beelen (Universiteit Utrecht).


Tim Nawrot, milieuepidemioloog aan KULeuven en UHasselt, geeft een korte geschiedenis van luchtverontreiniging in België en verduidelijkt de invloed van fijnstof op de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen.

Milieuepidemioloog Rob Beelen (Universiteit Utrecht) coördineerde het ESCAPE-project, een recent afgerond Europees onderzoek naar de effecten van luchtverontreiniging. De resultaten van dit project geven aan dat fijnstof nog steeds een gezondheidsprobleem vormt in Europa.

world air qality-logoWorld-wide Air Quality Monitoring Data Coverage

aqicn.org is publishing Air Quality Information in real-time for over 70 countries We are continuously developing and increasing the Air Quality monitoring station coverage, aiming at 10% monthly growth. You can check this page regularily to get the up-to-data data: aqicn.org: Worldwide Air Quality

Een gedachte over “Hoe vuil is onze lucht? Volg live de luchtvervuiling wereldwijd

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.