Iedereen journalist

Serie programma’s over de toekomst van de journalistiek. De journalistiek ligt onder vuur. Lezers lopen weg en ook adverteerders houden het voor gezien. Internet is de boosdoener en journalisten en uitgevers zoeken naar mogelijkheden om te overleven. Henk Steenhuis, oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd, belicht de huidige stand van zaken en het belang van een sterke journalistiek. Over de rampen die zich momenteel voltrekken bij kranten en tijdschriften in Ned

Alles van Iedereen journalist via Alles van Iedereen journalist kijk je op npo.nl.

Online journalistiek gaat 24 uur per dag door en de waan van de dag kan niet genegeerd worden. De nieuwe journalist bent u zelf, door uit eigen beweging content aan te leveren en mede te bepalen wat ‘trendic topic’ is. Onderzoeksjournalist Jeroen Smit meent dat er juist nu schreeuwend behoefte is aan verdieping, specialisatie en duiding. Dáár ligt de rol van de nieuwe journalist.

ZIE VIDEO

Journalistiek bedrijven is overleven geworden, zegt fotograaf Roel Visser. Als freelancer kun je nog maar nauwelijks rondkomen. Dat geldt ook voor jonge mensen die werken bij sites als The Post Online. Toch doen ze het graag: voor ervaring en training in vernieuwende journalistiek.

ZIE VIDEO

De crisis in de journalistiek zien we hier in de persoon van Peter ter Horst, die als 16-jarige zijn eerste voetbalverslagen maakte voor de Haagsche Courant en diezelfde krant dertig jaar later als hoofdredacteur ten grave droeg. Met Henk Steenhuis bespreekt hij hoe het zover heeft kunnen komen. Volgens Ad Scheepbouwer, die bij Wehkamp de papieren gids afschafte, heeft de journalistiek jarenlang gemeend dat ze automatisch bestaansrecht had, wat het zicht op de toekomst vertroebelde en innovatie tegenhield.

ZIE VIDEO

2 gedachtes over “Iedereen journalist

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.