Villa-Voortman-momenten

Auteur Prof. Stijn Vanheule

(Universiteit Gent – Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie)

Plekken als Villa Voortman zorgen voor een alternatief; een alternatief dat maar bestaat bij gratie van de ‘ezelse’ koppigheid van sommigen om anders om te gaan met psychische kwetsbaarheid.

Fungeert als toevluchtsoord waar mensen gewoon mogen ‘zijn’, waar ze veiligheid vinden tegen de onrust van de straat of andere gekmakende krachten. Een plek waar ze niet om hun oren worden geslagen met normatieve verwachtingen van buitenaf. Meer lezen

‘Niet helpen afkicken want drugs zijn ook medicatie.’

Dirk Bryssinck legt de lat laag. Moet de lat laag leggen. De bezoekers in zijn Villa Voortman dragen allen het label van de ‘dubbeldiagnose’: zware psychiatrische problemen gecombineerd met een verslaving. Dat los je niet op.

Nieuw onderdak voor Villa Voortman

Tot april mag het ontmoetingshuis, dat nationale bekendheid kreeg door het bejubelde Canvas-programma Radio Gaga, nog blijven in de villa aan de Blaisantvest om daarna te verhuizen naar het vlakbij gelegen Vogelenzangpark.

Villa Voortman is een laagdrempelig ontmoetingshuis in de stad dat zich richt op kwetsbare burgers, die om tal van redenen de aansluiting met de reguliere hulpverlening missen. Velen ervaren moeilijkheden op verschillende levensgebieden: psychische en justitiële problemen, verslaving, stigmatisering, uitsluiting, dakloosheid, …

Villa Voortman
Foto: fvv

Er is veel ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid en voor de mens met zijn verhaal. Er zijn tal van projecten met kunstenaars en vrijwilligers en samenwerkingen met andere partners van ons netwerk.

In de tweede aflevering strijken Joris en Dominique met hun radiostudio neer in Villa Voortman In Gent. In dit laagdrempelig ontmoetingshuis voor kwetsbare mensen praten ze onder meer met Edith. Edith heeft smetvrees. En een poëtische ziel.

Naar FBpagina Villa Voortman

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.