Het politieprobleem: wie is de baas?

  Auteur Walter De Smedt

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat commissaris-generaal, Catherine De Bolle, ook ‘echt de baas’ van de politie wordt. Daarom moet het huidige systeem, de gezamenlijke leiding door de vier chefs op het hoogste niveau, verdwijnen. Ook de gebrekkige informatie-uitwisseling moet worden aangepakt en de opdeling in een bestuurlijke en een gerechtelijke politie moet verdwijnen. Minister van Justitie Koen Geens heeft een geheel andere kijk op deze problematiek: hij pleit voor een afzonderlijke recherchecapaciteit, specifiek voor het federaal parket, en dus net het omgekeerde.

Lees meer © Apache

logo DeWereldMorgen.be

‘Staatsveiligheid spreekt met de duivel als die goeie informatie heeft’

Boekrecensie  Jan Willems

Journalist Lars Bové moest ver gaan om een boek te kunnen schrijven over de Staatsveiligheid. Vast stond maar bar weinig. Zelfs aangaande informatie over zichzelf bleek de auteur niet gerustgesteld te kunnen worden. Of zoals een medewerker van de dienst zich hardop afvroeg: “Wie houden we voor de gek?”

“Waarom kan de Staatsveiligheid niet eens een tipje van de sluier lichten over haar werk? In een democratie mogen de burgers toch weten wat hun geheime inlichtingendienst zoal doet, zonder daarbij operaties, dossiers, bronnen of mensenlevens in gevaar te brengen, natuurlijk. Maar bij elk mailtje en elk telefoontje kreeg ik het vriendelijke antwoord dat de dienst ‘erover nadenkt’ Soms kreeg ik een hint dat het wel zou lukken, maar uiteindelijk bleef enige medewerking altijd uit.”

Lars Bové had dus een probleem. Hij is een journalist van de krant De Tijd en medewerker aan het internationale onderzoek naar spectaculaire fraudezaken zoals Luxleaks en Swissleaks. Om zijn vraagtekens over de Staatsveiligheid te kunnen deleten restte hem niets anders dan zelf in de huid van een inlichtingenagent te kruipen, op zoek naar informatie over “de schimmigste overheidsdienst van het land, een huis dat geen indringers verdraagt. De Staatsveiligheid is de oudste inlichtingendienst in de wereld, op die van het Vaticaan na.” Meer lezen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.