TTIP – De achterkant van een vrijhandelsakkoord

logo De RedactieOPINIE Ferdi De Ville .

Over dat vrijhandelsakkoord zitten Europese en Amerikaanse onderhandelaars momenteel al voor de negende keer een week lang samen. Waarover gaat het en vanwaar al die ongerustheid?

Dit akkoord gaat vooral om het wegwerken van verschillen in regelgeving tussen de EU en de VS. Omdat invoerrechten al heel laag zijn, zijn het zulke verschillende voorwaarden waaronder producten en diensten op de markt mogen komen die een volledig vrije transatlantische markt in de weg staan. Critici vrezen dat het wegwerken van verschillen in regelgeving in de praktijk zal neerkomen op het verlagen van regelgeving.

In Europa is men dan vooral bang dat onze voedselveiligheid in het gevaar komt. In de EU is het bijvoorbeeld verboden om hormonen te gebruiken bij het kweken van runsdvlees en om kippen te ontsmetten door ze eens flink in een vat chloor onder te dompelen. Voor de VS, waar dit wel toegelaten is, zijn deze verboden al lang een doorn in het oog. De Amerikanen hebben Europese regelgeving daarover ook al aangeklaagd voor de rechtbank van de wereldhandelsorganisatie. Meer lezen

Een gedachte over “TTIP – De achterkant van een vrijhandelsakkoord

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.